Πρώτες Ύλες
Η βασικότερη πρώτη ύλη για την παρασκευή αλλαντικών είναι το κρέας.
Και για να το νοστιμίσουμε χρησιμοποιούμε μπαχαρικά, τα οποία ενίοτε έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όμως έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην τελική γεύση αλλά και στη συντήρηση των αλλαντικών παίζει αναμφισβήτητα το αλάτι, που μαζί με άλλα πρόσθετα μετουσιώνουν τις πρωτεΐνες της κρεατομάζας, της δίνουν χρώμα, συνοχή και εμποδίζουν την ανάπτυξη των βλαβερών βακτηρίων. Το συνδυασμό όλων ή μερικών εκ των παραπάνω αν τον βάλουμε μέσα σε περιβλήματα τότε έχουμε φτιάξει το κοινότερο αλλαντικό, που είναι το λουκάνικο.